Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Surfin' Moon
Nosal
Dołączył: 01 Gru 2014
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Od Basi Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 15:02, 10 Lipiec 2015 Temat postu: sztuka kulinarna (poza tym plebiscyt na potrawę roku 1971) |
|
robię
ryż po chińsko-brazylijsku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
che
Hipopotam
Dołączył: 26 Gru 2011
Posty: 1967
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 16:12, 10 Lipiec 2015 Temat postu: |
|
Gratulacje.
Czy to zdjęcie z fejsbuka?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Vilverin
Brodacz
Dołączył: 02 Kwi 2013
Posty: 2430
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wielkie Księstwo Krakowskie/Królestwo Galicji i Lodomerii. Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:17, 10 Lipiec 2015 Temat postu: |
|
Fajny temat
Kaszanka z cebulą. Moje chyba lepsze nie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
che
Hipopotam
Dołączył: 26 Gru 2011
Posty: 1967
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:51, 10 Lipiec 2015 Temat postu: |
|
Dziwna ta kaszanka. Domyślam się, że to jakiś swojak, nie ze sklepu, ale i tak dziwna (nie wygląda jak żużel )
Musztardą ją traktujesz? Cuda na kiju!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
megadziobak
Hipopotam
Dołączył: 09 Cze 2012
Posty: 1492
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: tak Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:53, 10 Lipiec 2015 Temat postu: |
|
mienso
(zdjęcie archiwalne)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Vilverin
Brodacz
Dołączył: 02 Kwi 2013
Posty: 2430
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wielkie Księstwo Krakowskie/Królestwo Galicji i Lodomerii. Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 18:12, 10 Lipiec 2015 Temat postu: |
|
Tak po prawdzie to znalazłem w internecie
Nie mniej kaszanka z musztardą jest pyszna. Ta na zdjęciu jest swojskiej roboty, niezbyt mocno przysmażona - dlatego ma taką a nie inną konsystencję.
Maciek - to kurczak?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
megadziobak
Hipopotam
Dołączył: 09 Cze 2012
Posty: 1492
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: tak Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 18:42, 10 Lipiec 2015 Temat postu: |
|
wieprzowina, nie pamiętam co dokładnie, pewnie łopatka albo karkówka, albo obie te rzeczy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kobaian
Brodacz
Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 3805
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 40 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 17:22, 13 Lipiec 2015 Temat postu: |
|
Cukinia zapiekana z ryżem i mięsem mielonym. Może być też kabaczek albo bakłażan. Polecam: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kobaian dnia Pon 17:23, 13 Lipiec 2015, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gharvelt
Dżonson
Dołączył: 24 Lip 2013
Posty: 681
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 22:29, 21 Listopad 2015 Temat postu: |
|
Dobry temat, i nazwa jak najbardziej adekwatna. Sam również od jakiegoś czasu coraz chętniej próbuję swoich sił w kuchni, eksperymentując z przygotowywaniem różnych potraw, zwykle biorąc na warsztat przepisy, które mnie zainteresują, a które następnie trochę modyfikuję według własnych upodobań. Ponieważ nie mam (jeszcze) konta na Instagramie, wrzucę kilka fotek tutaj.
De volaille
Wersja przekształcona, w środku z mozzarellą. Plus ziemniaki, których niestety najczęściej używam w roli zapełniacza, sporadycznie zamiast nich stosując ciemny makaron/ryż.
Sznycel wiedeński
Dość tradycyjnie, z mięsa cielęcego, smażony na maśle.
Indyk w sosie na winie
Delikatne mięso i sos o właściwej konsystencji.
Kurczak po malezyjsku
W ostatnich tygodniach robiłem te danie 2 razy, pikantno-słodkie (wśród składników także miód), smak i zapach wyraźnie kojarzacy się z kuchnią azjatycką.
Kotlety prowansalskie
A to już dzisiejsza próba, szynka wieprzowa z przyprawami prowansalskimi, panierka z serem, na maśle.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pawliq88
Hipopotam
Dołączył: 28 Maj 2013
Posty: 1347
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Krakowa
|
Wysłany: Nie 18:50, 22 Listopad 2015 Temat postu: |
|
Zajebisty temat, uwielbiam gotować Ostatnio robiłem skrzydełka ala KFC
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pawliq88
Hipopotam
Dołączył: 28 Maj 2013
Posty: 1347
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Krakowa
|
Wysłany: Nie 18:55, 22 Listopad 2015 Temat postu: |
|
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Zapiekanka kurczakowo - ryżowa
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Tortilla z kurczakiem
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Zapiekanki z pieczarkami i serem
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Placki ziemniaczane
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Zestawik
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Coś bardziej lekko stawnego
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
wieprzowinka
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Ryż z kurczakiem pieczarkami kukurydzą papryką i serem na patelni
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
De Volaille czyli klasyka
Sory za jakość - robione telefonem
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Pawliq88 dnia Nie 20:26, 22 Listopad 2015, w całości zmieniany 11 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kobaian
Brodacz
Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 3805
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 40 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 19:02, 22 Listopad 2015 Temat postu: |
|
Nie mam zdjęć co prawda, ale ja ostatnio nauczyłem się pichcić parę dań w związku z tym, że przeszliśmy z dziewczyną na dietę. Z ciekawych smaków wymienić bym mógł dynię z ciecierzycą w sosie curry, albo sałatka z granatem.
Przy okazji jest to moja odpowiedź na sytuację polityczną Europy - dziś ciecierzyca, jutro granat.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pawliq88
Hipopotam
Dołączył: 28 Maj 2013
Posty: 1347
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Krakowa
|
Wysłany: Nie 19:13, 22 Listopad 2015 Temat postu: |
|
gharvelt napisał: | Dobry temat, i nazwa jak najbardziej adekwatna. Sam również od jakiegoś czasu coraz chętniej próbuję swoich sił w kuchni, eksperymentując z przygotowywaniem różnych potraw, zwykle biorąc na warsztat przepisy, które mnie zainteresują, a które następnie trochę modyfikuję według własnych upodobań |
Ja robię podobnie, możemy powymieniać pomysły. Te kotlety prowansalskie co wrzuciłeś też robiłem są zajebiste tylko nie zrobiłem fotki. Sekret tkwi w dobrym rozbiciu mięsa żeby było płaskie na maksa.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Pawliq88 dnia Nie 19:15, 22 Listopad 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
gharvelt
Dżonson
Dołączył: 24 Lip 2013
Posty: 681
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 23:37, 25 Listopad 2015 Temat postu: |
|
Miła niespodzianka, że są tu także inni entuzjaści gotowania. Zdjęć mam trochę więcej, niestety rzadko spisuję sobie same przepisy wraz ze zastosowanymi modyfikacjami - jeśli nie spamiętam, to przy powtórnym wykonywaniu tej same potrawy pozostaje mi free improvisation Z kotletami prowansalskimi racja, najlepiej żeby mięso było mocno rozbite, i właściwie tak zrobiłem - za to panierka wyszła mi dosyć spora oraz chrupka, ale to też dobrze. Niestety, tymczasowo jestem ograniczony ze względu na warunki - np. żadnych zapiekanek czy innych dań pieczonych bez piekarnika robić nie mogę. Całe szczęście, wszystko wskazuje na to, że w następnym miesiącu czeka mnie przeprowadzka (druga w tym roku...) i tym razem już będę miał do dyspozycji większą oraz lepiej wyposażoną kuchnię, wówczas się rozkręcę I powrzucam później co ciekawsze efekty moich prób.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|